Trochę frittata, trochę tortilla de patatas…

Nasza wczorajsza kolacja była hybrydą dwóch pysznych jajecznych dań: włoskiej frittaty i hiszpańskiej tortilli z ziemniakami. Czemu hybryda? Tortilla powinna być wysoka (a ja wolę jednak cieńszą), powoli smażona w dość głębokiej patelni (piekłam…), a z kolei nie jestem pewna czy Włoch do frittaty dodałby ziemniaki…(?) Dlatego po prostu i po ludzku stwierdzam, że był to omlet :) Trochę włoski, trochę hiszpański, bardzo pyszny.

WP_20140729_003 (2)

Składniki (na dwie osoby):

  • 5 jajek
  • 3-4 niewielkie, ugotowane wcześniej ziemniaki
  • cebula
  • kawałek wędzonej piersi z indyka
  • garść liści szpinaku
  • kilka plastrów pomidora
  • sól, oliwa z oliwek (do smażenia)

WP_20140729_005 (2)

 

1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plasterki, wcześniej ugotowane ziemniaki. Lekko solimy. Smażymy aż będą złote. Dorzucamy pokrojoną wędzoną pierś z indyka (może być też boczek, kiełbasa, kawałki wędlin lub bez mięsa)

2. W misce ubijamy 5 jajek, lekko solimy (ewentualnie pieprzymy). Blaszkę (u mnie forma do tarty) wysmarowujemy oliwą lub psikamy sprayem do pieczenia (u mnie spray). Na dno wykładamy ziemniaki z cebulą i mięsem. Zalewamy jajkami. Na wierzch rzucamy liście szpinaku i układamy plasterki pomidorów. Pieczemy aż jajka się zetną (czas zależy od grubości masy).

Zajadamy! :) Na ciepło, na zimno, z ketchupem, z ostrym sosem (polecam), z chlebem (czemu nie?), rękami albo nożem i widelcem. A potem żałujemy, że nie zrobiliśmy drugie tyle :)

WP_20140729_002 (2)

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Dla studentów - szybko i tanio, Na kolację, Na śniadanie, Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Trochę frittata, trochę tortilla de patatas…

  1. ~Milena pisze:

    Wygląda pysznie! Świetna propozycja na śniadanie :)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

  2. ~Na zdrowie pisze:

    Trafione w moje gusta.
    Uwielbiam jajeczne śniadania w niedziele, w różnych odmianach.
    Mam teraz jeszcze jedną. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>