Szpinakowo-pomidorowe mini muffinki z kaszy jaglanej

Godzinę temu zaczęłam robić. Zdążyliśmy już zjeść i zapłakać, że tak mało wyszło. Dlatego korzystając z chwili wolnego czasu wstawiam przepis. Żeby inny też się mogli nimi pocieszyć. Może nawet jeszcze dzisiaj. A co.

WP_20140913_005 3

 

Składniki (mi wyszło 7 muffinek):

  • ok. pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść świeżego szpinaku
  • pół pomidora
  • 1 duża marchewka
  • 3 białka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól

WP_20140913_003 3

 

Szpinak kroimy (nie musi być super drobno). Z pomidora usuwamy „skrzek” (czyli mokry środek z pestkami : D) i kroimy w drobna kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce (raczej grube oczka). Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy z kasza i białkami, solimy a powstałą masę rozdzielamy do foremek na babeczki (lekko nasmarowanych oliwą lub spryskanych sprayem do pieczenia). U mnie takich muffinek wyszło 7, ale rozdzielać można dowolnie, na większe lub mniejsze babeczki. Pieczemy ok.2-30 minut w 180°C.

WP_20140913_002 3

Co do składu to jest raczej dowolny. Polecam też dodać: cebulę, wędlinę, tarty ser, oliwki, kawałki ugotowanego kurczaka, wszelkie dowolne zioła. Oczywiście wszystko drobno pokrojone : )

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Na kolację, Na śniadanie, Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Szpinakowo-pomidorowe mini muffinki z kaszy jaglanej

  1. ~Ola pisze:

    Fajny i prosty przepis. Musze sprobowac bo kasza jaglana to ostatnio moj faworyt :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>