Owsiane crumble z jabłkiem i figą

Kuchnia angielska nie kojarzy się dobrze. Od razu przed oczami staje fasola, tłuste kiełbaski, smażona na głębokim tłuszczu ryba z frytkami i chipsy o smaku octu. Owszem, octowe chipsy są obrzydliwe, ale klasyczne angielskie śniadanie jest idealne jeśli wszechświat pokarał nas za wczorajsze pijaństwo. Jednak ta niedoceniana kuchnia oferuje nam nie tylko lekarstwo na kaca, ale również ogromną ilość prostych, pysznych dań. I to nie tylko ciężkich, czego dowodem jest moja modyfikacja klasycznego angielskiego deseru, czyli zapiekanych owoców pod kruszonką. A że ostatnio w kulinarnej blogosferze królują świeże figi to i u mnie nie może ich zabraknąć, dlatego z tego miejsca prezentuję jabłkowo-figowe crumble z owsianą kruszonką : )

WP_20140917_002 1

Składniki (na dwie porcje):

  • 1 jabłko
  • 1 figa (świeża!)
  • łyżeczka konfitury malinowej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pół łyżki miodu
  • do podania, opcjonalnie – kilka listków melisy, ćwiartki figi

WP_20140917_004 2(Takie gorące, że zdjęcie trzeba było robić w rękawicy :))

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Jabłko i figę kroimy w kostkę i równo rozdzielamy do dwóch kokilek. Wierzch smarujemy odrobiną konfitury malinowej (można pominąć). Płatki owsiane mieszamy z miodem i jogurtem i taką masą równo zakrywamy owoce. Pieczemy ok. 25 minut.

Podajemy ozdobione melisą lub miętą i kawałkami owoców. A najlepiej jeszcze z lodami waniliowymi : )

WP_20140917_001 2

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Dla studentów - szybko i tanio, Na śniadanie, Na słodko i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Owsiane crumble z jabłkiem i figą

  1. ~foodmania pisze:

    gdyby ktoś podał mi takie śniadanie to byłabym w siódmym niebie! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>