Ultra-zdrowy domowy chleb z ziarnami (bez mąki)

W ramach przerwy w nauce nowy wpis. Przepis na bardzo zdrowy, sycący i przede wszystkim bezmączny (!) chleb. Dużo ziaren, dużo błonnika i białko, czyli samo zdrowie. Moja mama taki robi i nam też się zachciało. Jednak pytając ją o przepis dostałam odpowiedź: „no tak na oko, wiesz, zależy co mam i jak mi się sypnie…”. Także przepis został stworzony przeze mnie na podstawie jej bardzo niedokładnych wskazówek : ) (pozdrawiam mamę :) )

WP_20150118_005 2

Składniki (standardowa keksówka):

  • 300 g płatków owsianych
  • ok. 20 g zarodków pszennych
  • ok. 20 g otrębów pszennych
  • 50 g pestek dyni (+ do posypania)
  • 50 g pestek niesolonych słonecznika (+ do posypania)
  • 2-3 łyżeczki soli (dość dużo, ale duży chlebek)
  • łyżeczka ziaren kminku
  • 250 g chudego twarogu
  • 3 białka
  • 4 jajka
  • trochę wody (a ile to zaraz powiem : ) )
  • łyżka mleka (do posmarowania)

WP_20150118_001 2

Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeżeli masa od razu będzie dość „zbita” i wilgotna nie dodajemy wody. Jeżeli będzie się „sypać” – woda. Raczej ciepła, nie gorąca. Dodajemy stopniowo, aż będzie można z niej mniej więcej coś uformować. Odstawiamy na jakiś czas (ja w tym czasie poszłam po zakupy, więc była to ok. godzina).  Jak widać mój przepis ma podane ilości składników, ale dalej już  nie jest taki precyzyjny. A to dlatego, że ten „chleb” naprawdę robi się na „oko”. Dlatego ilość wody nie jest tu aż tak istotna, w czasie odpoczywania płatki wciągną co mogą : )

Masę wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy, wyrównujemy, wierzch smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami (zamiast słonecznika i dyni może być mak, sezam, czarnuszka, gruba sól, kminek…). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut (do „suchego patyczka” i zrumienienia). Czas zależny będzie od grubości chlebka, a więc formy, w której pieczemy. W przypadku braku keksówki bardzo dobrze nadaję się naczynie żaroodporne.

WP_20150118_007 1

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Na kolację, Na śniadanie, Przekąski i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Ultra-zdrowy domowy chleb z ziarnami (bez mąki)

  1. ~Ania pisze:

    Uwielbiam takie ciężkie chleby, ale chyba nigdy nie jadłam chleba z dodatkiem twarogu i jajek. Musiał smakować bardzo ciekawie, a wygląda bardzo apetycznie :)

    • ~asia pisze:

      chlebek napewno bardzo zdrowy.ale jedna kromka to sporo kalorii /150/tak ze przy kontroli wagi ostrożnie.dużo błonnika.dobry pomysł na zdrową kanapkę.

      • Monajka pisze:

        cały chleb ważył ok. 1100 g i ma 2245 kcal. Jedna kromka po zważeniu waży 40 g. A więc (40*2245)/1100 = 81,64, czyli ok. 82 kcal na kromkę.

  2. ~foodmania pisze:

    cóż za pyszny chleb!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>