Bardzo zdrowe ciasteczka owsiano-kokosowe

Fantastyczny dzień. Na obiad grzybowe risotto z truflami, w lodówce chłodzi się wino, a na uczelni pojawiać się nie musiałam. Tylko dwie rzeczy mogłyby sprawić, żeby był jeszcze lepszy: słońce i deser. Na pogodę wpływu nie mam, ale nad słodyczami w swojej kuchni jestem w stanie zapanować. Tak powstał nowy przepis na owsiane ciastka. Trochę inne w smaku niż poprzednie, równie zdrowe i kokosowe :)

WP_20150311_005 2

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 1 dojrzał banan
  • 1 jajko
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekane
  • garść posiekanych orzechów (u mnie migdał, arachidowe i nerkowce)
  • po łyżce rodzynek i suszonej żurawiny

WP_20150311_007 2

Banana rozgniatamy na papkę, roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Piekarnik na 180° C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy placuszki (nie za grube) – u mnie zazwyczaj wychodzi ich 11-12. Pieczemy ok. 10-15 minut. Jeżeli chcemy, żeby były mocno chrupiące – studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Jeśli woli miękkie – wyjmujemy i studzimy na blacie :)

WP_20150311_001 3

 

WP_20150311_006 2

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Dla studentów - szybko i tanio, Na śniadanie, Na słodko, Przekąski i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Bardzo zdrowe ciasteczka owsiano-kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>