Jaglana tarta pomidorowa

Przeglądając ostatnio Internety trafiłam na przepis na tartę jaglaną z kurczakiem, fetą i pomidorami. W swojej wielkiej mądrości, oczywiście, przepis zgubiłam i już odnaleźć nie mogłam. Pomysł jednak w głowie został i po prostu musiałam to zrobić.

WP_20150327_003 2

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • garść płatków owsianych
  • 2-3 łyżki otrębów pszennych
  • 250 g mielonej piersi z indyka
  • puszka pomidorów
  • marchewka
  • kawałek pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli, zioła (pietruszka, bazylia, majeranek, oregano…)
  • serek wiejski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

1. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Czekamy aż lekko ostygnie, wbijamy jajka i płatki owsiane i blendujemy. Formę na tartę smarujemy lekko oliwą z oliwek, obsypujemy otrębami (tak jak bułką tartą), wylewamy masę jaglaną i pieczemy w 180°C przez ok. 20 minut (aż będzie zwarte i lekko zarumienione).

2. Pora i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy mięso z indyka, sól, chilli i pieprz i smażymy, aż mięso przestanie być surowe. Marchewkę trzemy na tarce i dorzucamy na patelnię. Wrzucamy pomidory, doprawiamy i dusimy aż pomidory się rozpadną i masa będzie gęsta.

3. Pomidorową masę wylewamy na upieczony spód jaglany. Na wierzchu wykładamy „placki” z serka wiejskiego i pieczemy ok. 30 minut.

WP_20150327_005 2

Tartę polecam podać z lekką sałatką – mieszanka różnych sałat, warzywa, winegret :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Na kolację, Na obiad i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>