Moje Ulubione: Guacamole

Dzisiaj szybko o jednej z moich ulubionych rzeczy. Guacamole, czyli meksykańskiej salsie ze smaczliwki, zwanej także awokado.

WP_20150329_002 2

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • mała cebula
  • chilli (świeże lub suszone)
  • mały pomidor
  • sól

Awokado rozgniatamy na pastę z sokiem z cytryny i solą. Dodajemy posiekaną cebulę i drobno pokrojonego pomidora. Świeże chilli bardzo drobno siekamy i dodajemy. Suszonego nie siekamy :P Mieszamy, ewentualnie dosalamy. W oryginalnych przepisach dodaje się świeżej kolendry. Ja wolę posypać świeżą dymką lub szczypiorkiem.

Cytryna zapobiega ściemnieniu awokado, ale ja dla pewności zawsze zostawiam w guacamole pestkę :)

WP_20150329_003 2

Takie pyszności idealnie pasują do tortilli, nachosów czy innych chipsów. Mi osobiście pasują do wszystkiego – marchewek, krakersów, kanapek. Szczególnie polecam do trzech rzeczy: frytek (najlepiej domowych, pieczonych), hamburgerów (oczywiście, że najlepiej domowych) i kanapek z jajkiem sadzonym.

O magicznych właściwościach awokado pisać nie będę. Odwołuję do Internetów. Powiem tylko, że są magiczne :D

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Dla studentów - szybko i tanio, Na śniadanie, Przekąski i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>