Zapiekanka prawie-pasterska

Bardzo lubię klasyczną zapiekankę pasterską. Jednak sezon bikini się zbliża, więc rozkoszowanie się maślanym ziemniaczanym purée zostawię sobie na jesień. A z okazji pięknej nadmorskiej wiosny coś lżejszego.  :)

WP_20150423_007 3

Składniki (dwie duże porcje):

  • ok. 200 g mielonego mięsa z indyka (lub kurczaka, oczywiście)
  • cebula
  • 2-3 łyżki: groszku, kukurydzy, pokrojonej marchewki
  • kilka pomidorów, sparzonych (lub pomidory w puszce)
  • pól małego kalafiora
  • natka pietruszki
  • sól, chilli/pieprz

Komentarz: proporcję składników można dowolnie modyfikować lub część nawet pominąć

WP_20150423_008 2

1. Kalafiora kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy z posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem.

2. Mięso smażymy z cebulą i chilli lub pieprzem. Dodajemy warzywa i pokrojone pomidory. Dusimy aż powstanie gęsty sos. Dodajemy natkę i doprawiamy wg uznania.

3. Do foremek lub na blaszce wykładamy sos mięsno-warzywny a na to warstwę kalafiorowego purée. Można posypać również serem, np mozarella. Zapiekamy w 180°C przez kilkanaście minut.

Komentarz: danie bardzo dobrze przechowuje się w lodówce, więc można je zrobić np. dzień wcześniej, a zapiec dopiero przed zjedzeniem.

WP_20150423_006 2

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii .Wszystkie przepisy., Dla mięsożerców, Na obiad i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>